frameArea
frameAreaCenter
frameContentMain

Osa 46: Hamsteri

Paavo Nurmen herrainvaateliike oli Mikonkadulla

HS: 9.9.2006


KUVA: SA-KUVA / SKOY

Paavo Nurmi liikkeessään Mikonkadulla 1939.

Loisteliaan juoksu-uransa 1934 lopettanut Paavo Nurmi (1897–1973) perusti Mikonkadulle herrain vaatetusliikkeen, jonka avajaisia vietettiin 1936. Liikkeen takahuoneessa hän kuitenkin johti varsinaista liiketointaan, rakennusbisnestä.

Tyyne Terenius hoiti liikettä Mikonkatu 5:ssä hyvällä maulla. Hyvin varustetussa kaupassa myytiin kaulahuiveja, solmioita ja kissanrusetteja, frakkipaitoja, sukkia ja damaskeja sekä erilaisia hattuja.

Myös näyteikkuna oli kauniisti somistettu.

Rakennusalan miehet kokoontuivat aamuisin Colombian kahvilaan Aleksanterinkadulla. Sinne suuntasi kulkunsa myös Paavo Nurmi, joka menestyi urakoitsijana ja rakensi Helsinkiin nelisenkymmentä asuintaloa. Asuntojen myynnillä ja vuokrauksella hän ansaitsi miljoonaomaisuuden.

Urheilu-uransa lopulla Paavo Nurmi meni 1932 naimisiin turkulaisen seurapiirikaunottaren kanssa. Avioliitto päättyi kuitenkin eroon jo kolmen vuoden kuluttua. Pariskunnalle syntyi poika, joka sai nimekseen Matti. Matti Nurmi juoksi 1950-luvulla keskipitkiä matkoja. Isän mielestä hänellä ei kuitenkaan ollut riittäviä lahjoja juoksemiseen.

Paavo Nurmi tunnettiin kitsaana ja kiukkuisena miehenä, jolla oli harvoja ystäviä. Urheilun tukemiseen häneltä ei hellinnyt rahaa, mutta vanhoilla päivillään sairasteleva mies perusti nimeään kantavan säätiön, joka jakoi apurahoja sydäntautien tutkimiseen.

Paavo Nurmi palasi juoksuradalle vielä kerran, kun hän toi olympiasoihdun stadionille Helsingin olympiakisoissa 1952. Hän oli silloin 55-vuotias.


Lisää aiheesta:


EEVA JÄRVENPÄÄ / Helsingin Sanomat
eeva.jarvenpaa@sanoma.fi


frameFooter
frameRightAd