KEVÄÄN 2005 YO-KIRJOITUKSET
   KYSYMYKSET KIRJOITUSPÄIVIEN MUKAAN

   KOTISIVU

   TEKSTIVERSIO

   TUOREET

   SÄÄ

   Haku Verkkoliitteestä Mitä sisältöä "Haku Verkkoliitteestä" kattaa?

   Tarkennettu haku
Matematiikka
Keskiviikko 30.3.

Pitkässä yo-matematiikassa riitti jälleen haasteita

 ”Yhden vuoden lautakunta nähtävästi jaksoi pysyä nahoissaan”, arvioi matematiikan lehtori Jyrki Rauhalinna tuoreeltaan keskiviikon pitkän matematiikan ylioppilastehtäviä.
     Pohjois-Helsingin lukiossa opettava Rauhalinna tarkoittaa sitä, että viime kevään helpohkon kokeen jälkeen vuorossa oli taas toissakeväisen kaltainen vaativampi koe.
     Rauhalinna arvostelee lähinnä sitä, että ihan kokeen alkuun oli pantu peräti neljä parametritehtävää. ”Jonkinlainen muotivillitys. Ennustan, että alimmat pisterajat laskevat jälleen lähelle toissa vuoden tasoa.” Silloin kokeesta selvisi yhdellä laskulla eli kuudella pisteellä.

”Koe ei ollut samanlainen kuin viime keväänä, mutta ei se hankalakaan ollut”, sanoo ylioppilastutkintolautakunnan ja sen matematiikan jaoksen puheenjohtaja Aatos Lahtinen. ”Nyt vain palattiin normaaliin”, Lahtinen sanoo.
     ”Parametritehtävät ovat osa opetusta ja kursseja eikä niitä pidä kavahtaa”, Lahtinen muistuttaa ja vakuuttaa pettyvänsä kauheasti, jos nyt joudutaan jälleen laskemaan pisterajoja.
     Lyhyessä matematiikassa tehtävät olivat totuttuun tapaan monisanaisia ja soveltavia. Murtoniemen mukaan koe oli varsin onnistunut. Oppilaitten ensikommentit olivat sen sijaan ristiriitaisia.

Pitkän matematiikan tehtävien kimpussa ahkeroi keskiviikkona noin 12 400 kokelasta, kun viime keväänä heitä oli lähes 300 enemmän. Sen sijaan lyhyen matematiikan kirjoittajien määrä lisääntyi lähes 900:lla. Yhteensä heitä oli nyt noin 14 300.
     Osalla kokelaita on jäljellä vielä vieraan kielen lyhyen oppimäärän koe perjantaina. Viidellä kirjoittajalla on lisäksi vielä pohjoissaamen kokeet.Pitkä oppimäärä
Koekysymykset ja ratkaisut sivu sivulta

 

sivu 1

sivu 2

sivu 3

sivu 4

sivu 5

 

 

ratkaisut

ratkaisut

ratkaisut
Lyhyt oppimäärä
Koekysymykset ja ratkaisut sivu sivulta

 

sivu 1

sivu 2

sivu 3

sivu 4

 

 

 

ratkaisut

ratkaisut

                YLIOPPILASKIRJOITUKSET 2005Sivuston teksteistä vastaa Marjukka Liiten

sivun yläreunaan ^