URHEILU - ARKISTO
TIISTAINA 20.2.2001
     
Kotisivu                           Apua

TAUSTA
Hemoglobiini kuljettaa happea elimistöön

Jari Isometsä turvautui lääketieteen keinoihin alentaakseen hemoglobiiniarvoaan - tunnetuin seurauksin. Pyrkimys on päinvastainen kuin kestävyysurheilussa yleensä.
   
Hemoglobiini on molekyyli, joka huolehtii hapen kuljettamisesta keuhkoista muualle elimistöön. Hemoglobiinimolekyylejä on jokaisessa veren punasolussa.
   
Hb-arvo kertoo
, kuinka monta grammaa hemoglobiinia on litrassa verta. Miehillä Meilahden sairaalassa normaaliksi katsotaan arvot välillä 130-180. Naisilla normaalit arvot ovat alemmat, välillä 120-160, kertoo kliinisen hematologian erikoislääkäri Pekka Anttila Hyksin Meilahden sairaalasta.
   
Kansainvälisen hiihtoliiton asettama yläraja on sairaalaa tiukempi: mieshiihtäjän veressä hemoglobiinia saa olla 175 grammaa litrassa.
   
"Hb-arvo riippuu kahdesta asiasta, siitä kuinka paljon punasoluja veressä on ja siitä, kuinka paljon veressä on nestettä. Hemoglobiiniarvo laskee, kun solujen määrä on sama mutta nestettä lisätään", Anttila sanoo. Rasitus ja hikoilu taas nostaa arvoa.
   
"Tavallisella kansalaisellakin hemoglobiini saattaa laskea 5-10 pykälää, jos juo paljon ja lepää", Anttila sanoo.
   
Juuri tähän Isometsä pyrki Hemohes-valmisteen avulla. Muun muassa leikkaussaleissa ja tapaturmapotilaiden hoidossa käytettävä aine imee nestettä vereen muista kudoksista.
   
Anttila arvioi, että jos Isometsän arvo oli paljon yli sallitun, sen lasku ei olisi onnistunut "luonnonmenetelmällä".
   
Kestävyyslajeissa
elimistö käyttää happea koko suorituksen ajan. Siksi veren kyky kuljettaa happea lisää suorituskykyä, ja siksi kestävyysurheilijoiden harjoitteluun kuuluu alppimaja- ja vuoristojaksoja. Ohut ilma lisää veren punasolujen tuotantoa.
   
Nopeissa lajeissa
lihakset toimivat ilman happea ja elimistössä syntyy maitohappoa. "Aneemikolla ei ole asiaa satasenkaan huipulle, vaikka Hb-arvo ei olekaan niin tärkeä", Anttila sanoo.
   
Liikaa hemoglobiinia ei kannata kohottaa. Jos veri on liian sakeaa, veritukosten riski on suuri. Veri ei myöskään pääse kiertämään ohuissa hiussuonissa. Sen vuoksi esimerkiksi punasolutuotantoa lisäävän erytropoietiinin EPO:n käyttö dopingiin on vaarallista.
   
Anttilan mukaan ihmisillä, joilla on perinnöllisesti hyvin korkea hemoglobiiniarvo kahdensadan pinnassa olevat arvot eivät ole olleet haitallisia. Kilpaurheilijalla tilanne voi olla toinen.

Lisää aiheesta:
Jari Isometsän veriarvo ylitti rutkasti sallitun
Isometsän tiedotustilaisuudella 1,8 miljoonaa katsojaa
Jari Isometsä toivoo pitkän kilpailukiellon kumoamista
Hemoglobiini kuljettaa happea elimistöön
Videmanin ihmettelee poikkeuslupia
Hiihtoliitto pohtii testejä
Palolahden veriarvoista kehkeytymässä "katastrofi"
"Kuka uskaltaa enää luottaa suomalaisiin?"
Hiihtoliitto ja sponsorit sopivat kisarauhasta
Kansan rivit tukistivat Hiihtoliittoa
Lindén lisäisi dopingvalistusta
Myllylä kiisti testihuhut


LEENA LAVONIUS / Helsingin Sanomat
leena.lavonius@sanoma.fi