KOTIMAA - ARKISTO
TORSTAINA 17.1.2002
     
Kotisivu ARKISTO – TORSTAI 17.1.2002  

Steve Thomas: Ydinvoimala on aina ennakoitua kalliimpi

Brittilaskelma ydinsähkön hinnasta 65 prosenttia suurempi kuin TVO:lla

Uusi ydinvoimala on osoittautunut aina paljon kustannusarvioita kalliimmaksi ja veronmaksajat joutuvat maksamaan viulut, sanoo Steve Thomas.
   
Ydinvoimaa on markkinoitu Suomessa nimenomaan taloudellisilla syillä.
   
Thomas toteaa suhtautuvansa skeptisesti Teollisuuden Voiman (TVO) kustannuslaskelmiin, koska viidennen voimalan kaltaista laitosta ei ole vielä olemassa kuin paperilla.
   
Lisäksi voimaloiden turvallisuusvaatimukset ja siten rakennuskustannukset ovat kasvaneet huomattavasti USA:n terrori-iskujen jälkeen.
   
"Ydinenergia-ala on taitava kertomaan,
että seuraava voimala on aina halvempi ja turvallisempi", Thomas sanoi Greenpeacen tilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.
   
Thomas korosti, ettei hän ole sidoksissa Greenpeaceen. "Enkä ole periaatteellisesti ydinvoimaa vastaan."
   
Thomas on toiminut muun muassa Britannian, Brasilian ja Etelä-Afrikan hallitusten konsulttina niiden tutkiessa ydinvoiman taloudellisuutta. Hän johtaa energiapolitiikan tutkimusohjelmaa Britannian Greenwichin yliopistossa.
   
Halpaa sähköä
Britanniassa luvanneet ydinvoimalat eivät Thomasin mukaan pystyneetkään sähkömarkkinoiden vapauttamisen jälkeen tuottamaan sähköä ilman valtion tukea. British Energy on arvioinut ydinsähkön hinnan noin 65 prosenttia suuremmaksi kuin TVO.
   
"Tällä hetkellä ydinvoima ei ole Britanniassa vakavasti otettava energiavaihtoehto."
   
Thomasin mukaan veronmaksajat joutuvat maksamaan viulut, jos jokin menee pieleen.
   
"Ydinvoimayhtiöillä on ollut monopoliasema. Ylimääräiset kustannukset maksatetaan mieluummin kuluttajilla kuin omistajilla tai ajamalla voimala alas", hän sanoo.
   
Greenpeace kritisoi
TVO:n kustannustutkimusta viidennestä voimalasta harhaanjohtavaksi. TVO on laskenut investointien sisäisen koron 4,5 prosentiksi. Keski-Euroopan energiahankkeissa korko on yleisesti kahdeksan prosenttia.
   
"TVO:n mukaan sama laitostyyppi tulee Suomessa puolet halvemmaksi kuin Britanniassa. Sen esittelemät hinnat perustuvat vain yhteen tutkimukseen", sanoo Greenpeacen kampanjavastaava Harri Lammi.

Lisää aiheesta:
Mielenosoitukset saattelivat ydinvoimapäätöstä
Ydinvoimahakemus eteni hallitukseen
Steve Thomas: Ydinvoimala on aina ennakoitua kalliimpi
Tuulivoima jylläsi Senaatintorilla
Kaksi osoitti mieltä Eurajoella
Viidettä ydinvoimalaa ajettu liki 30 vuotta


MARJO OLLIKAINEN / Helsingin Sanomat
marjo.ollikainen@sanoma.fi