KOTIMAA - ARKISTO
KESKIVIIKKONA 12.2.2003
     
Kotisivu                           Apua

Heidi Hautala ei rankaisisi huumeiden käytöstä

Vihreiden europarlamentaarikko ja kansanedustajaehdokas Heidi Hautala on sitä mieltä, että huumeiden käytön ei pitäisi olla rangaistavaa.
   
Hautala ja hänen kollegansa Matti Wuori (vihr) allekirjoittivat joulukuussa 106:n muun EU-parlamentaarikon kera vetoomuksen, jossa vaaditaan muutosta YK:n huumepoliittisiin perussopimuksiin.
   
Vetoomuksessa lähdetään siitä, että kieltoihin ja kriminalisointiin perustuva huumepolitiikka on maailmanlaajuisesti epäonnistunut.
   
"Olen sitä mieltä
, että huumausaineiden käytön ei pidä olla kriminelliä. Kriminalisointi vaikeuttaa hoitoon hakeutumista. Kaikki rikosoikeudelliset toimenpiteet pitäisi kohdistaa suurrikollisuuteen ja kauppaan", Strasbourgista tavoitettu Hautala sanoo. Hänen mielestään politiikan muuttaminen mahdollistaisi esimerkiksi heroiinikorvaushoidot vaikeimmin riippuvaisille.
   
Vihreissä on viime päivinä kuohunut puolueen nuorisojärjestön johtajan ja kansanedustajaehdokas Markus Draken  kannabis-myönteisten lausuntojen vuoksi. Puolue on ilmoittanut vastustavansa mietojen huumeiden laillistamista.
   
Käytön sallivan
lainsäädännön pitäisi Hautalan mielestä koskea kaikkia aineita. "En halua korostaa, että olisi olemassa jokin itsestään selvä raja miedon ja vahvan huumausaineen välillä, koska vaikutukset ovat yksilöllisiä."
   
Hautala pitää suomalaista huumekeskustelua vainoharhaisena, koska se ei ole "missään suhteessa siihen, miten valtavia toimia alkoholihaittojen torjunta vaatisi".
   
Hänen mukaansa alkoholia kuten muita huumeita pitäisi tarkastella  samoilla kriteereillä, haittavaikutustensa mukaan.
   
"Juuri tässä suhteessa YK-sopimuksilla on täysin epätieteellinen pohja", Hautala sanoo.

Muualla verkossa:
Appeal for revising the UN Conventions on Drugs - Transnational Radical Party web site


ILKKA AHTIAINEN / Helsingin Sanomat
ilkka.ahtiainen@sanoma.fi