KOTIMAA - ARKISTO
PERJANTAINA 7.3.2003
     
Kotisivu                           Apua

Jäätteenmäki: Suomi liitetty USA:n rintamaan

Keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki syytti torstaina pääministeri Paavo Lipposta (sd) liian pitkälle menevien lupauksien antamisesta Yhdysvalloille.
   
"Yhdysvalloissa ymmärretään, että Suomi kuuluu tähän heidän muodostamaansa koalitioon. Käsitys on syntynyt siitä, että pääministeri Paavo Lipponen 9. joulukuuta lupasi Yhdysvalloille, presidentti (George W.) Bushille, että Suomi osallistuu humanitaariseen avustustoimintaan, jälleenrakentamiseen ja rauhanturvatoimintaan", Jäätteenmäki perusteli MTV3:n vaalitentissä .
   
Hän viittasi tietoihinsa, joiden mukaan Suomi on osallistunut kokoukseen, "jonne oli kutsuttu ne maat, jotka ovat luvanneet yhteistyötä ja apua".
   
"Suomi on Yhdysvaltojen ja minunkin mukaan liittynyt sellaiseen koalitioon, missä minun mielestäni ei tässä vaiheessa pitäisi olla", Jäätteenmäki tarkensi.
   
Ulkoministeriössä arveltiin illalla Jäätteenmäen tarkoittaneen tilaisuuksia, joita USA:n ulkoministeriö on järjestänyt Washingtonissa Irakin tilanteesta. Myös Suomen Washingtonin -suurlähetystön virkamiehiä on käynyt niissä hankkimassa tietoa.
   
On eri asia
luvata apua Yhdysvalloille kuin YK:lle, Jäätteenmäki sanoi.
   
Ulkoministeriöstä huomautettiin, ettei mahdollista Irakin apua ole luvattu antaa Yhdysvalloille eikä Yhdysvaltojen kautta. Apu annetaan YK:n tai järjestöjen kautta. Vastaus annettiin USA:lle, koska USA kysyi Suomen kantaa.
   
Lipponen toimi Jäätteenmäen mielestä liian hätäisesti.
   
"Itse olisin korostanut YK:n asemaa, että YK on ainoa toimielin, enkä olisi siinä vaiheessa ryhtynyt antamaan mitään lupauksia", Jäätteenmäki sanoi.
   
Sisäpoliittisista aiheista esiin nousi pääministerikysymys. Jäätteenmäen mukaan keskusta pitää kiinni pääministerin paikasta, jos keskustasta tulee suurin puolue.


Helsingin Sanomat
hs.kotimaa@sanoma.fi